Ervaringen in onze kindertijd vormen ons en dragen wij met ons mee. Als kind zijn we puur en staan we heel erg open. Wanneer er dingen gebeuren die pijnlijk of kwetsend zijn, kan het gebeuren dat we ons meer gaan afsluiten en ontstaan de eerste overlevingsstrategieën al op jonge leeftijd. Door deze overlevingsstrategieën wordt het moeilijker om connectie met onze basisbehoeften te houden en deze belangrijk te maken. 
Door als volwassene terug te keren naar ons innerlijke kind kan deze connectie hervonden worden. Ook kan via deze weg pijn geheeld worden die we als kind niet hebben kunnen helen. Simpelweg omdat we daar te jong voor waren of omdat de omstandigheden niet voldoende veiligheid boden of omdat we nooit hebben geleerd hoe we dit moeten doen. 

Ons innerlijke kind leeft veelal in ons onderbewustzijn en komt naar de voorgrond wanneer er een trigger is. Bijvoorbeeld wanneer je als kind emotionele verwaarlozing hebt meegemaakt, kan dit een pijnpunt zijn welke makkelijk te triggeren is. In het hier en nu hoeft er dan soms maar een klein signaal te zijn dat we niet gehoord of gezien worden en dit komt keihard bij ons binnen. De reactie hierop kan uiteenlopend zijn van terugtrekken, schreeuwen, huilen tot de relatie met diegene verbreken. Op dat moment kunnen we vaak niet inzien dat ons gedrag buitenproportioneel is voor wat er op dat moment gebeurd en voelen we ons misschien zelfs wel gewoon een adequate volwassene die het volste recht heeft zo te reageren. 
Het kleine jongetje of meisje in ons is geraakt en heeft ons tijdelijk ‘overgenomen’. 

Dit is slechts een voorbeeld van hoe innerlijke kindwonden invloed hebben op ons in het dagelijks leven. Door je bewust te worden van je innerlijke kind, van zijn/haar pijn en behoeften kunnen we meer invloed hebben op ons gedrag. Inzicht in wat er allemaal leeft bij jou innerlijke kind, nare ervaringen verwerken en leren hoe jij als volwassene voor dit deel van jezelf kunt zorgen, is allemaal onderdeel van innerlijk kindwerk. 
Het doel is niet dat je innerlijke kind weg gaat, maar dat het op een fijne manier onderdeel van jou kan zijn. Ons innerlijk kind toelaten heeft namelijk heel veel meerwaarde. Kinderlijk enthousiasme, vrij en onbevangen spelen, nieuwsgierig zijn, maar ook je boosheid direct kunnen uiten wanneer je dit voelt, onrecht zichtbaar maken, intensverdrietig kunnen zijn als iets tegenzit. Eigenlijk allemaal hele mooie eigenschappen van een kind en wanneer we dit kunnen integreren met onze gezonde volwassene, krijgt het leven zoveel kleur!

Wil je kennismaken?

Wil jij jouw innerlijke kind beter leren kennen? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek. Ik zal binnen 48 uur contact met je opnemen.