Codependentie bij naasten van verslaafden

De meest klassieke vorm van codependentie is wanneer je mede-afhankelijk wordt in de relatie die je hebt met iemand met een verslaving. Een verslaafde is afhankelijk van zijn of haar ‘drug of choice’ dat kan een middel (alcohol of drugs) zijn of een bepaald gedrag (seks, gamen, gokken, eten). Als naaste van een verslaafde wordt je vaak meegezogen in de afhankelijkheid. Jouw reacties, uitspraken en gedrag richten zich bijvoorbeeld op het voorkomen of beperken van het middelengebruik van de ander. Je probeert continu invloed uit te oefenen op het gedrag van de ander wat helaas meestal tevergeefs is. De focus ligt niet op jezelf maar op de ander. En in het geval van verslaving vaak op het willen redden van de ander. Je overschat de invloed die je hebt en zou je kunnen afvragen wat het jou oplevert om zo met die ander bezig te zijn. Bij codependentie verlies je het contact met jezelf en hoop je hiermee het contact met de ander te krijgen. Dit contact is daardoor niet gebaseerd op eerlijkheid en openheid en is daarmee geen echte verbinding.

Als dit onderwerp je interesseert lees dan eens mijn blog Ervaringsverhaal van een relatieverslaafde.

Relatieverslaving

Codependentie gaat niet hand in hand met relatieverslaving, maar als je last hebt van relatieverslaving heb je wel ook altijd last van codependentie. Relatieverslaving gaat namelijk over het vastzitten in ongezonde relaties en jezelf hier niet uit kunnen losmaken. Om in een ongezonde relatie, waarin je niet krijgt waar je naar verlangt, te kunnen blijven is het nodig om afstand van je eigen gevoelens en behoeften te nemen. Als je namelijk wel echt zou voelen hoe het voor jou is en zou luisteren en handelen naar wat jij nodig hebt, betekent dat bijna altijd het einde van de relatie. En daarom stellen mensen met een relatieverslaving vaak geen grenzen. Er wordt vaak veel gefantaseerd en geromantiseerd om daarmee de gebreken te verbloemen en de grensoverschrijdingen goed te praten. Verklaren waarom de ander doet wat die doet, is ook een veelvoorkomende manier om weg te gaan van de pijn die het je eigenlijk doet.

Bij relatieverslaving gaat het om een patroon, niet een op zichzelf staand incident. Dus ofwel de ongezonde relatie duurt heel erg lang of er is sprake van een reeks ongezonde relaties waarbij vaak de één in de ander overloopt omdat alleen zijn ook lastig is voor iemand met een relatieverslaving. De focus op de relatie of op de partner is nodig omdat het contact met jezelf te moeilijk is. Wat je tegenkomt als je alleen bent kan je eigenlijk niet verdragen. Er wordt gevlucht in een relatie en onbewust in een relatie die je niet geeft wat je nodig hebt. Een gezonde relatie brengt je ook in echte verbinding met jezelf en dat is nou net waar je nog niet toe in staat bent.

Herken je dit?

 • In je relatie(s) raak je steeds verder verwijderd van je eigen behoeften en verlangens. Je bent zo druk met zorgen voor je partner dat JIJ er niet meer toe doet.
 • Je bent gewend geraakt aan het leven vanuit een overlevingsmodus en hebt moeite om weer verder vooruit te kijken en plannen voor jezelf te maken.
 • Er zijn heftige dingen gebeurd in je relatie(s) die veel impact op jou hebben gehad en waar je vandaag de dag nog last van hebt.
 • De behoefte om te praten over alles wat er is gebeurd is sterk, maar je wilt je omgeving hier niet steeds mee lastig vallen en hebt ook niet het idee dat ze echt begrijpen hoe het voor jou is (geweest).
 • Schuldgevoelens steken regelmatig de kop op en worden gevoed door herinneringen aan uitspraken van je ex-partner.
 • Je voelt je verantwoordelijk voor het leven van je partner

Hoe zou het voor je zijn…

 • om je verhaal en al je gevoelens en gedachten hierover met iemand te delen die het ook echt begrijpt
 • je opgelopen trauma’s te verwerken
 • als je meer begrip voor jezelf en jouw keuzen hebt zodat je weer liefdevol naar jezelf kunt zijn
 • stevig in je schoenen te staan, je grenzen weer duidelijk te voelen en aangeven
 • als het allemaal over JOU mag gaan en je kan voelen hoe belangrijk JIJ bent

“Het vergt MOED om te zijn wie je diep van binnen bent”

Leren leven vanuit jouw kracht

In dit behandeltraject begeleid ik je bij het herstellen van impactvolle ongezonde relatie(s) zodat je weer kan leven vanuit jouw kracht.

Vaak is er sprake van een ongezond relatiepatroon en gaat het niet om een op zichzelf staande gebeurtenis. Wil jij weer leren om goed voor jezelf te zorgen nadat de focus zolang op de relatie en het zorgen voor een ander heeft gelegen? Kom los van je ongezonde patronen die je belemmeren om voluit te leven!

Kies voor jezelf!

De eerste stap om nu echt voor jezelf te kiezen is door het niet langer alleen te willen oplossen en hulp te vragen. Meld je aan voor een eerste afspraak dan kijken we samen welk behandeltraject het beste bij jou past.