Wat ik het mooie vind aan familieopstellingen is dat met woorden niet te beschrijven valt wat je ervaart wanneer je het meemaakt. Dit maakt het schrijven van een stukje over familieopstellingen echter wel lastig. Wat ik vooral wil zeggen is; laat de controle los, probeer het niet te begrijpen, maar maak het een keer mee.

Wat is een familieopstelling? 

Als het echt helemaal nieuw voor je is, volgt hier wel een korte uitleg over wat een opstelling inhoudt. 

Familieopstellingen vallen onder een systemische manier van werken. Systemisch houdt in dat alles bekeken wordt vanuit een groter geheel. Het systeem waar jij onderdeel van bent is onder andere je gezin van herkomst en je huidige gezin. Werkgerelateerd ben je waarschijnlijk ook onderdeel van een organisatiesysteem. 

Representanten

Tijdens een opstelling wordt er gewerkt met representanten om die delen van jouw systeem neer te zetten welke passend zijn bij je hulpvraag. Dit kan bijvoorbeeld jouw gezin van herkomst (of een deel daarvan) zijn of soms nog een generatie daarvoor. Er kan echter ook met thema’s gewerkt worden. 

Representanten zijn mensen die beschikbaar zijn om voor een personage uit jouw systeem te staan. Het is geen rollenspel waarbij zij die persoon naspelen. De hulpvrager zet de representant op een plek in de ruimte, ook wel ‘het veld’ genoemd. De representant deelt wat hij/zij ervaart op deze plek. Via de representanten komt er informatie vrij die je nieuwe inzichten kunnen brengen, dynamiek zichtbaar gemaakt wordt en hiermee kan vervolgens gewerkt worden. 

Met welke hulpvragen kan je terecht?

Dit kan werkelijk van alles zijn en hoeft niet altijd direct over een familievraagstuk te gaan. Soms heb je duidelijk last van problemen in een bepaalde relatie binnen je systeem of ervaar je de gezinsdynamiek als onprettig. Wanneer je hier meer inzicht in wilt krijgen zodat dit mogelijk verandert kan worden kan een opstelling helpend zijn. 
Echter ook persoonlijke belemmeringen kunnen een hulpvraag voor een opstelling zijn. Bijvoorbeeld;

  • (Conflict)vermijdend gedrag
  • Angst om grenzen aan te geven
  • Moeite om voluit te leven
  • Niet los kunnen laten
  • Je overmatig verantwoordelijk voelen
  • Jezelf niet goed genoeg vinden
  • Perfectionisme

Dit is maar een greep uit wat er behandeld of onderzocht kan worden door middel van een opstelling. Twijfel je of een opstelling iets voor jou is, neem dan gerust contact op om dit vrijblijvend samen te bekijken. 

Weet je juist al zeker dat je dit voor jezelf wilt, meld je dan aan via het contactformulier of stuur een mailtje (leanne@praktijksamenbloei.nl